Rollid elus: armastatud endine telediktor ja saatejuht, ajakirjanik, majandus- ja diplomaadi haridusega vägev ja särav naine, asjalik riigiametnik, hobifotograaf.

"Ehted:

Ehted: WildWoman. Foto: Penelope Russak

Lähenemas on emadepäev ja Sina oled kolme ägeda poja ema. Mis emakssaamine on Sulle Naisena andnud ja mida võtnud?

Emaks saamine ja olemine on teinud mu väga rikkaks – andnud mulle maailma kalleima vara. Praegu, kus mu pojad on vanuses 28, 25 ja 5, saan öelda, et tänu nende poiste tulekule mu ellu on mul 2 ägedat sõpra ja tugisammast ning 1 väike rõõmurull.

Emaks saades ei osanud ju isegi unistada sellest, et kunagi on väike ilmakodanik sinust pikem ja mõnes küsimuses isegi targem. Olen uhke, et mu vanimad pojad on vahvad ja iseseisvad ning liiguvad jõudsalt oma unistuste suunas. Lisaks tunnen, et saan nüüd juba neile toetuda, kui selleks vajadust on.

Kõige väiksem poiss aga annab mulle igapäevaselt kuhjaga armastust ja rõõmu, sest võrreldes vanemate poegadega olen ma saanud ta esimese 5 eluaasta jooksul temaga hästi palju koos olla ja tema kasvamist väga lähedalt näha. Esialgu tänu vanema „puhkusele“ ja viimane aasta „tänu“ koroonakriisile.

Mida emadus mult võtnud on? Mõtlesin praegu kohe väga pikalt ja ainus, mille välja suutsin mõelda, on see, et kui lapsed on väikesed, väheneb vabadus ja mulle võrdlemisi oluline üksi olemise aeg. Aga laste kasvades on seda hiljem jälle rohkem kui kuhjaga.

Öeldakse, et iga mehe taga on naine ehk ema, kes on ta kasvatanud. Mis on Sinu jaoks meheliku mehe omadused ning kas ja kuidas oled suutnud neid oma poegadele edasi anda?

Mulle näib, et iga inimese, mitte üksnes mehe jaoks on oluline iseseisvus, samas oskus teistega arvestada ja ka oma tegude eest vastutada. Ma ise olin lapsena hästi iseseisev ja täpselt samal moel ma oma poegi ka kasvatasin – andsin neile valikuvabaduse, vabaduse teha vigu, aga näitasin ära ka ohud ja tutvustasin ühiskonnas kehtivaid reegleid. Tark õpib teiste vigadest, vähem tark enda omadest ja nii nad aeg-ajalt küll piire kombates suurteks meesteks kasvasid. Mulle tundub, et vähemalt iseseisvuse mõttes on mu kasvatusmetoodika korralikult vilja kandnud.

Naiste lood- Monika Tamla Foto:Annika Metsla

Foto: Annika Metsla


Monika, Sa oled tuntud inimene ehk sa oled avalikkuse tähelepanu all, ühiskond survestab kiire tempoga, nooruse kultuslikkuse ning supernaise võimetega – kuidas Sa iseennast selle keskel tasakaalus hoiad?

Mulle näib, et mida vanemaks inimene saab, seda vähem lähevad talle korda välised nõuded ja surve. Eneseteadlikkus kasvab, arusaam sellest, kui kiiresti aeg lendab, jõuab täiega kohale ja saadki aru, et kõige tähtsam on hingerahu või sisemine enesekindlus.

Ma usun, et rahu omaenda surelikkuse ja vananemise suhtes andis mulle ammune sünnipäevaeelne vestlus emaga, kui tema sai 50 ja mina 25. Ema vaatas mind ja naljaga pooleks ütles, et tead mis, mul on endal kogu aeg tunne, et ma olen 25, aga kui peeglist mööda lähen, siis võpatan, et kes küll see vanem naine mulle vastu vaatab. Nüüd, kus mul endalgi seisab peagi ees poole sajandi täitumine, tean täpselt, mida mu ema tundis. Aga ma ei võpata peeglisse vaadates, vaid olen leppinud sellega, et aastad on teinud oma töö.

Muidugi püüan olla reibas, rõõmus ja terve ning ikka pingutan selle nimel, et end hästi tunda. Armastan pikki jalutuskäike metsas ja mere ääres, ujumist, pilatest ja joogat, lugemist, teatrit ja filme ning (vahu)veini heas sõprade seltskonnas. Usun, et pere ja elupõlised lähedased sõbrad aitavad samuti tasakaalu hoida.

Kas oled kogenud keskea kriisi? Kuidas 45+ vanuses leida oma elus mõtet, kirge ja elevust?

Ma vist kogesin keskeakriisi asemel 40+ vanuses hoopis tühja pesa sündroomi ja sellest välja tulekuks otsustasin pesa uuesti täita. Õnneks see plaan ka õnnestus! :)

Kuna ma olen paadunud optimist, siis mulle näib, et 45+ vanuses tasub mõelda, et pool elu on veel ees, ja unistada suurelt, mida kõike järgmiste kümnendite jooksul teha tahaks ja saaks. Mõttel on suur jõud! Kui endale korrutada ja sisendada, et pool elu on selles vanuses möödas, siis tekibki selline tusane tunne, et nüüd läheb aina allamäge. Aga oma mõtteid tasub ikka positiivsuse poole suunata…

Millist oma esiemade tarkust oma elus kasutad ning on sul mõni ka teiste naistega jagada?

Ma olen tublide ja lihtsate „maatõugu“ naiste – oma ema ja vanaema kasvatatud. Vanaema armastas mulle alati rõhutada, et tegelikult pole tähtis väline ilu, vaid inimese iseloom, töökus ja ellusuhtumine – „ilu ei panda padaje“ oli sõnum, mida talt tihti kuulsin. Väline ilu on kaduv väärtus, aga sisemise ilu – tarkuse, headuse, rõõmsa meele – väärtust on võimalik ajas kasvatada ja ümbritsevatele inimestele kiirata. Sel moel olen püüdnud isegi elada ja välisele keskendumise asemel end kogu aeg hoopis sisemiselt arendada.

Mida tähendavad Sinu jaoks ehted ning mis on Sinu lemmikehe?

Ehted on mulle eneseväljenduse ja emotsioonide näitamise viis. Nooremana hindasin kuldehteid ja pigem klassikalist-konservatiivset stiili, aga 40selt hakkasin üha enam suunduma boho-stiili – hõbeda ja poolvääriskivide poole. Armastan suuri ja karakteriga ehteid. Viimaste aastate lemmikud on paar musta kiviga, oonüksiga WW hõbeehet – suur sõrmus ja kaelaripats. Aga suvel armastan kanda ehteid, kus rohkem valget, roosat ja sinist – roosa kvarts, larimar ja kuukivi on siis lemmikud.

Naiste lood: Monika Tamla

Ehted: WildWoman. Foto: Penelope Russak
                                                                                               

Veel Wildwomani lugusid

  1. Uuem lugu Naiste lood. Sandra Daškova

    Naiste lood. Sandra Daškova